Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το έργο INNOVAPOULTRY εξετάζει την επίδραση εμπλουτισμένων ζωοτροφών σε πουλερικά. Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκρίθηκαν πουλερικά που τράφηκαν με συμβατική ζωοτροφή με τρεις άλλες ομάδες πουλερικών που τράφηκαν με ζωοτροφές εμπλουτισμένες με βιολειτουργικά φυτικά πρόσθετα, πλούσια φυσικά αντιοξειδωτικά ή αντιμικροβιακά συστατικά (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, οργανικά οξέα). Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν:
●Εκχύλισμα ελιάς που παράγεται στην Ελλάδα από υποπροϊόντα της ελαιουργίας και έχει ήδη γνωστή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
●Λυοφιλιωμένες φλούδες ροδιού, υποπροϊόν της χυμοποίησης, πλούσιο σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
●Στέμφυλα, υποπροϊόν της οινοποιίας, επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Το έργο INNOVAPOULTRY έχει διττό στόχο. Αφενός, την ενίσχυση της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων με φυσικά αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά ή πρεβιοτικά συστατικά που προστίθενται στη διατροφή, χωρίς την προληπτική χρήση αντιβιοτικών. Παράλληλα, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας του παραγόμενου κρέατος, καθώς και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών.
Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη των εμπλουτισμένων ζωοτροφών όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατος των πουλερικών, τόσο διατροφικά όσο και οργανοληπτικά καθώς και στη βελτίωση της μικροβιολογικής ασφάλειας αυτών. Τα αποτελέσματα προσφέρουν νέες προοπτικές για την παραγωγή λειτουργικών ζωοτρόφων υψηλής ποιότητας.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην μελέτη και ανάλυση των παρακάτω παραμέτρων.